TALK Zone

Що буде, якщо випадково з’їсти цвілий хліб та інші продукти?

Що буде, якщо випадково з’їсти цвілий хліб та інші продукти?

Яка велика спокуса зрізати цвіль, щоб не викидати продукт у сміття цілком! Але чи можна це робити? І чи не є небезпечним це для здоров’я? Розберемося у видах цвілі та наслідках споживання їжі з грибком.

Об этом сообщает Криминал РУ


Небезпечним вважається хліб навіть за неглибокого проростання цвілі – вже за шару в 1-1,5 сантиметри він стає ворогом номер один організму. Видалення кольорових плям не робить його безпечним: невидимий міцелій проникає углиб продукту, навіть якщо його не видно оком.


Найбільш схильні до пліснявіння хлібобулочні вироби, що продаються в полімерній плівці. Під нею утворюється конденсат, а волога сприятливо впливає зростанню грибків.


Цвілі, щоб прорости, потрібно:


  • 24 години – для пшеничних хлібобулочних виробів, приготовлених прискореним способом, без опари та закваски;
  • 36 годин – для пшеничних виробів, приготовлених за тривалою технологією – наприклад, з використанням опари або закваски;
  • 40 годин – для житнього та житньо-пшеничного хліба.



Поговоримо про інші продукти. На них можна виявити різні види цвілі – грибки дуже перебірливі та поселяються на вибраних до смаку поверхнях. Це біла, сіра, зелена, жовта, блакитна цвіль і чорна гнилизна. Яка з них найнебезпечніша?


Найбільш отруйні види цвілі


Жовта цвіль (Aspergillus flavus) виробляє сильний мікотоксин – афлатоксин. Він здатний вражати легені та навіть (в окремих випадках) призводити до летального результату.


Чорна гнилизна (Aspergillus fumigatus) виробляє алкалоїд фумігоклавін, який здатний викликати важку інтоксикацію, що має гемолітичну та антигенну дію та виражені алергенні властивості, викликає аспергільоз.


Інші види цвілі


Зелена пліснява. Її можна виявити на варенні, хлібі, овочах та фруктах. При попаданні в організм людини із сильним імунітетом ліквідується шлунковим соком та виводиться природним шляхом. Якщо проблеми з імунною системою є, може викликати патологічні реакції: напад задухи, розлад ШКТ. Особливо небезпечне для легенів та бронхів вдихання її спорів.


Рожева пліснява. Розростається на гнилих продуктах, що зберігалися у неправильних умовах. Особливої ​​небезпеки не становить. Рожеву плісняву можна зрізати, решту вжити в їжу. Але ковтати її разом із продуктом не можна!


Біла пліснява часто поселяється на твердому сирі та хлібі. Якщо з імунітетом все гаразд, небезпеки не становить. Але краще не ризикувати та викинути уражений продукт.


Блакитна пліснява. Ось ця пліснява на м’яких сирах якраз і створена для вживання в їжу. Для людини небезпеки вона не становить.


Сіра пліснява розмножується на овочах та фруктах через насіння. З організму виводиться дуже складно, так що продукти з нею краще відразу відправити у відро для сміття. Врятувати їх шансів немає.

Источник: Компромат ГРУПП




Аналитика

Теги